Премина първият ден на консултации при президента Румен Радев преди връчването на

...
Премина първият ден на консултации при президента Румен Радев преди връчването на
Коментари Харесай

Първи ден консултации при президента: Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават

Премина първият ден на консултации при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление. Първи на „ Дондуков 2 “ влязоха представителите на ГЕРБ-СДС, след тях на ПП-ДБ, а трети бяха Движение за права и свободи.

Разговори ще се проведат с шестте парламентарни сили

Знаково Мария Габриел и трите дами от преговорния екип дадоха отговор на поканата от президентството към ГЕРБ-СДС. А президентът настоя да разбере подготвена ли е Мария Габриел за първия мандат или сътрудниците имат потребност от още време за диалог.

„ Публичната връзка сред партиите в обединението като че ли съживи призрака на предварителните парламентарни избори макар съществуването на мощно спояващи фактори в обединението и внушителната парламентарна поддръжка за ръководството, която постоянно надминаваше даже 2/3 от народните представители “, сподели президентът. 

По-рано президентът беседва с ГЕРБ-СДС

„ Независимо, че бяха упоменати реплики в общественото пространство, имам вяра, че сте видели от самото начало – за нас е значимо да има разговор. Имаме потребност от непоклатимост и успокоение, само че те би трябвало да са на кардинална основа, да стъпват на фундаментални правила и полезности “, сподели вицепремирът Мария Габриел.

С уверението, че ротацията към момента е допустима и мечтана, сътрудниците пристигнаха при президента. Втори президентът посрещна представителите на ПП-ДБ. От тях Радев изиска да разбере по какъв начин ще бъде подсигурява стабилността на възможното бъдещо ръководство.

Ако връчването на първия мандат се забави, напъните по-скоро са за сформиране на държавно управление, счита доцент Наталия Киселова

„ Трябва да отбележим че през последните девет месеца главно вие носите отговорност за ръководството на страната. Вие склонни ли сте да продължавате по същия път, по който поехте или въз основата на опита който натрупахте сте склонни да преразгледате връзките и с сътрудниците, и отношението към властта “, попита Радев. 

„ Действително преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически вреди, само че съгласно нас това си струваше. Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление “, сподели акад. Николай Денков.

Според нея партиите в евроатлантическото болшинство нямат предпочитание за избори

Трети на „ Дондуков 2 “ пристигнаха от Движение за права и свободи. Забеляза се отсъствието на съпредседателя на партията Делян Пеевски, а при представителите на ГЕРБ – това на водача Бойко Борисов.

„ Вашата група най-активно поддържаше държавното управление, в това число и по най-важните решения които то взе  без обаче публично да бъде част от ръководството.  В тази връзка по какъв начин виждате ролята на Движение за права и свободи в един идващ ротационен интервал? “, попита президентът.

По думите на съпредседателят на партията Джевдет Чакъров позицията на Движение за права и свободи е да се откри още веднъж формула за ръководство.

„ Има опция за друга настройка, само че това ще бъде мъчно “, сподели ръководителят на партията Джевдет Чакъров

„ Да, ние бяхме главен фактор на непоклатимост в първите девет месеца на това ръководство, бих споделил, че имаме градивна роля и за основаването на този кабинет. За нас оттук насетне решението е ясно – в случай че двете ръководещи обединения се схванат, има ротация, има идващ парламент, ние ще продължим същата политика. Да бъдем фактор на непоклатимост “, уточни Йордан Цонев.  

Трите срещи с президента продължиха по към един час. След диалозите и двете страни обясниха, че договарянията за властта към този момент са в вярната посока. А ГЕРБ изиска още време преди връчването на мандата.

От 11 март президентът Румен Радев стартира съвещания

„ Благодарна съм за градивния звук, в който последните два дни протекоха договарянията “, сподели Габриел.

„ Трябва оптимално бързо да приключат договарянията и да пристъпим към решение “, сподели Денков.

Един от към момента нерешените въпроси обаче е какъв документ да бъде подписан, в случай че сътрудниците продължат дружно. Мария Габриел сподели, че не става въпрос за „ червени линии “.

„ Ако няма единодушие, сме подготвени да отидем на избори. Това не е добър вид, само че може да се окаже единственият вероятен, в случай че не можем да се разберем, че промените, измененията, правосъдната система, битката с корупцията би трябвало да продължат “, добави Денков.  

Коментарът идва на фона на договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Неформалният сътрудник на ръководството до момента Движение за права и свободи отхвърли коментар след срещата си при президента. 

Утре консултациите преди връчването на първия мандат не престават от рано със срещи на президента с „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

По тематиката работиха Гергана Венкова и Ванина Недкова.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР